Coronatijd, een tijd dat alles anders wordt

Geen gemakkelijke tijd voor welzijnsorganisaties die intensief werken met kwetsbare groepen. Kwetsbare mensen zijn niet enkel psychisch kwetsbaar maar dikwijls ook fysiek, daarom behoren ze nog eens tot de risicogroepen die extra vatbaar zijn voor het Coronavirus. Bam, nog een klop op hun hoofd erbij, alsof het allemaal nog niet erg genoeg was.

Nu we met onze mensen niet meer mogen samen komen moeten we op zoek naar andere wegen om contact te houden. De gezellige momenten samen kunnen nu even niet en dat is lastig voor zowel doelgroep als de vrijwilligers. We zijn zo afgestemd op elkaar dat we bijna niets anders meer kunnen dan er te zijn voor elkaar. Plots moesten we alle activiteiten staken en kregen berichten van onze mensen hoe erg ze dit vinden.

Mooie getuigenissen kwamen naar boven

Tineke vertelt: Ik mis het verschrikkelijk, je zit in een positieve sfeer zoals Daisy al zei, en plots valt alles weg, ik ga het missen. Bij welzijnsschakel steksken zijn de ontmoetingen telkens de moeite waard om van tussen mijn vier muren te komen. Het is voor mij fantastisch om met die mensen te knutselen, iets te bakken en samen op te eten.  Nu val ik in een dood gat… dikke knuffels aan mijn vrienden in ’t Steksken.

 

Nieuwe initiatieven

Deze mooie getuigenis en nog anderen brachten ons verdriet. Maar zoals altijd blijven we niet bij de pakken zitten. Met enkelen zijn we brieven gaan schrijven, op de ouderwetse manier, met pen en papier. Al snel kregen we daarop positieve reacties. Een brief lees je niet één keer, maar drie en vier keer en de dag daarna misschien nog een keer. We proberen in de brieven de mensen wat moed in te spreken en proberen samen met hen hoopvol uit te kijken naar betere tijden. We proberen ook via de moderne media contact te houden met onze mensen, via Facebook, messenger en zoveel meer. Het grappigste van alles was de ontdekking van het videochatten in groep. Op ons scherm van computer of smartphone kregen we iedereen in beeld en konden we samen communiceren en plezier maken. Iedere dag proberen we dit een momentje te doen, iedere dag proberen we een lach op mensen hun gezicht te toveren.

We ontdekken nieuwe talenten

Iemand in onze groep begint plots gedichten te schrijven, een ander begint te tekenen en nog anderen naaien mondmaskertjes om aan rusthuizen en verplegers te bezorgen. Nog anderen zetten af en toe een zelf gespeeld muziekje online. Er wordt ook gehaakt en gebreid. Zullen we met z’n allen een stuk van een groot deken of een grote sjaal breien, daar gaan we dan samen onder als we terug mogen samen komen. Zo worden er plannen gesmeed “voor als we terug samen mogen komen”.

Hoop

Het is belangrijk dat we de hoop bij onze mensen blijven levend houden. We maken al plannen voor als we terug samen mogen komen. Het zal een intens weerzien zijn. We zullen allemaal elkaar leren kennen hebben op een andere manier. Het zal nooit meer zijn als voorheen. Het zal intenser en bewuster zijn, want we zullen weten wat we gemist hebben.